portada

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà es va crear l'any 1984 i actualment es troba ubicat al Parc Natural dels Aiguamolls al municipi de Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà. És un centre especialitzat en la recuperació de fauna salvatge.
Pertany als Centres de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM)
Actualment segueix un model de gestió mixt entre DAAM, IAEDEN-SALVEM L'EMPORDÀ i DIPUTACIÓ DE GIRONA.
Més informació a: IAEDEN 972 67 05 31 iaeden@iaeden.cat

CENTRE DE FAUNA

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà es va crear l'any 1984 i actualment es troba ubicat al Parc Natural dels Aiguamolls al municipi de Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà. Des de l'inici ha tingut diverses funcions i s'ha especialitzat en la recuperació de fauna salvatge durant els últims anys.
La seva funció principal és rehabilitar i alliberar, en les millors condicions possibles, els exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides de les comarques gironines, analitzant-ne les causes de mortalitat -si és el cas- o alliberant-los posteriorment en el medi natural.
Quan ens trobem amb un animal de fauna salvatge ferit, cal traslladar-lo -tan ràpid com sigui possible- al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà per a que sigui atès en el Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls.

Breu història del centre:

- 1984: la IAEDEN crea el Centre de Recuperació de Salvatgines a Figueres. Des d’aleshores fins ara, aquest centre s’ha mantingut actiu.
- 1989: es reubica al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà com a equipament integrat al Parc.
- 2000-2007: es crea la Fundació Roger Burlet per impulsar i gestionar el Centre de Fauna, degut a la manca de pressupost.
- 2007: La Generalitat de Catalunya l’incorpora oficialment dins la Xarxa de Centres de Fauna, amb pressupost propi de la Generalitat. 
- 2013: S’anuncia un ERO del 100% dels treballadors del Centre amb el resultat de tancament del centre. Les comarques gironines es queden sense centre de rehabilitació i recuperació de fauna salvatge.

La IAEDEN amb l’anunci del tancament del centre decideix tornar a agafar les rendes i fer el possible per mantenir obert el centre de fauna.  Al juliol del 2013 fa una campanya amb molt ressò social.
Gràcies a un conveni amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i la IAEDEN es pot mantenir el funcionament del centre de fauna.
Actualment el Centre pertany a la xarxa de Centre de Fauna del DAAM de la Generalitat de Catalunya.

Funcions del Centre de Fauna dels Aiguamolls:

- Rehabilitació: és el motiu de la creació dels centres de fauna. És una tasca cabdal en la conservació de la biodiversitat pel que fa a espècies en perill. Per la resta d'espècies és important des del punt de vista social, educatiu o en termes de millora de la ciència veterinària.
- Educació i sensibilització ambiental: una de les tasques importants dels centres de fauna és l’educació ambiental i sensibilització i coneixement de la fauna salvatge. Una manera d'inculcar la necessitat de conservació de la nostra biodiversitat.
- Tasques pericials, investigació i recerca: una de les tasques menys conegudes del centre és realitzar informes sol·licitats pels agents de l’autoritat per procediments penals o expedients sancionadors.  La investigació i recerca també és una funció molt important per avançar en l’estudi de la fauna salvatge vinculada a les seves malalties i adaptació al medi natural.

En la pàgina web de la Generalitat podeu trobar més informació de les funcions i tasques que realitza el Centre de Fauna del Centre de Fauna dels Aiguamolls. Cliqueu AQUÍ 

Equip humà actual:


El centre de fauna és el resultat de la feina realitzada per un equip humà format per:
- Berto Minobis (responsable del Centre des de 1998)
- Maria Pifarré (veterinària des del  2005)
- Jorge García (rehabilitador des del 2008)
Aquest equip humà ha estat dirigit i sota les directrius de l’Àrea de Fauna de la Generalitat de Catalunya.
Actualment la IAEDEN també treballa per garantir la continuïtat del Centre de Fauna. La Marta Ball-llosera és la coordinadora d’aquest projecte a la IAEDEN. S’està treballant amb l’objectiu que el centre es mantingui actiu, una nova ubicació i que s’adapti als nous reptes que es plantegen en l’actualitat (projecte de cria en captivitat d’espècies prioritàries, instal·lacions pioneres en educació ambiental,...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada